Dr. Podlovics Ágota reumatológus főorvos

Lézerterápia alkalmazása a reumatológiában

Mozgásszervi panaszok

 Az utóbbi évtizedekben jelentősen megnövekedett a különböző mozgásszervi bántalmakban szenvedő betegek száma. Az emberi szervezetben olyan degeneratív változások jönnek létre, melyek érintik a testünket felépítő izomrendszert, porcot, csontot és a kötőszöveteket. Ezek a változások funkcióképesség csökkenéshez vezetnek, így  csökken a védekező mechanizmusunk, egyre jobban ki vagyunk téve a különböző sérüléseknek. A lágy lézerterápia felerősíti a szövetek regenerációs képességét, lassítja a fiziológiás öregedést és a pathológiás degenerációt. A viszonylag gyors gyógyulás javíthatja az életminőséget.Derékfájás

Lézerterápia alkalmazása javasolt

 • izületi kopások (osteoartrozis)

 • izületi gyulladásos elváltozások (synovitis)

 • izomfájdalmak (myalgia, fibromyalgia)

 • csontritkulás(osteoporosis)

 • porckorongbetegségek ( discopátia, discus-hernia)

 • spondylosis, spondylophytosis

 • inhüvelygyulladások ( tendinitis, tendovagintis)

 • teniszkönyök, golfkönyök (epicondylitis)

 • bütyök, lúdtalp ( hallux valgus, pes planus)

 • vállfájdalmak ( periartritis humeroscapularis)

 • sérülések, műtétek utáni állapotok

 Lézerterápia kutatások


Egy nemzetközi orvoscsoport (dán, ausztrál, amerikai) kutatásának eredményei azt mutatják, hogy a lézerterápia segít a jól ismert nyaki fájdalom megszüntetésében. A The Lancet c. neves angol orvosi szaklapban publikált kutatás szerint a lézerterápia nagyon hatásos a nem-specifikus nyakfájdalmak ellen, amelyek a nyaki izmokban és ízületekben jelentkeznek, és amelyeknek nincs olyan egyértelmű oka, mint pl. a porckorong kopás.

NyakfájásA nemzetközi kutatócsoport nyakfájdalmakkal kezelt 820 ember részvételével lefolytatott 16 különféle kísérlet adatait elemezte, a különböző alkalmazott kezelések eredményeit egy 100 pontos skálán értékelve. Az akut, azaz igen heves fájdalommal küszködő embereket 2 különböző kísérleti csoportban vizsgálták: azok közül, akik lézerterápiában részesültek - amelynek során infravörös fókuszált sugárnyalábbal vették célba nyakuk fájdalmas területét – 70 %-kal többen jelezték nyaki fájdalmuk csökkenését, mint azok, akik közönséges fénysugárral placebo kezelésben részesültek.

Öt kísérleti csoportban, ahova olyan embereket választottak be, akiket krónikus, állandó nyaki fájdalom gyötört, azok közül, akik lézerterápiában részesültek, négyszer többen jelezték, hogy csökkent a fájdalmuk, mint azok közül, akiket placeboval kezeltek. Tizenegy másik kísérleti csoportban, amelyeknek tagjai krónikus fájdalomban szenvedtek, a lézerterápiában részesült embereknél a fent említett 100-as skálán 20 pontos volt a fájdalom csökkenése.

A fenti vizsgálati csoportokból hetet 22 héten keresztül utánkövettek. Ezekben a csoportokban a fájdalomcsillapítás hatása változatlanul megmaradt, kevés, vagy semmilyen mellékhatás kíséretében. Ezek a lézerterápiás eredmények más egyéb, széles körben használt terápiákkal összehasonlítva igen kedvezőnek mutatkoztak, különösen, ha a farmakológiai (gyógyszeres) kezelésekkel hasonlították őket össze, amelyek esetében a hatásosság bizonyítéka elenyésző, a mellékhatások viszont jól ismertek. Lézerkezelés

A lézeres terápia hatásai tehát igen kedvezőnek mutatkoztak. A kutatók úgy gondolják, a hatás tulajdonképpen különböző mechanizmusok kombinációja és nem igazán tudják megmondani, melyik közülük a fontosabb. Véleményük szerint e mechanizmusok közül talán a gyulladásellenes hatás az egyik legkedvezőbb. A nyaki fájdalmakkal kapcsolatosan azt jósolják, hogy egyike lesz a növekvő fontosságú orvosi problémáknak, mivel a világ népessége fokozatosan elöregszik. Éppen ezért fontos, hogy olyan vonzó kezelési mód is az orvosok rendelkezésére álljon majd, amely nem kíván meg gyógyszerhasználatot és éppen ezért nem jelentkezik mellékhatás sem.

Időközben az USA Élelmezési és Gyógyszer Felügyelete (FDA) jóváhagyta a lézerterápiás eszközök használatát nyaki fájdalmak kezelésére.

 

Forrás: Reuma-lézer,Laserdoktor, Diagnozis.hu


· Dr. Podlovics Ágota reumatológus főorvos honlapja ·
· Tel: +36.20.970-5353 ·Email:
reumadoktor@gmail.com ·

lézer, lézerterápia, reuma, reumatológus, derékfájás, hátfájás, csontritkulás, osteoporosis, gyógytorna, lumbágó, fizikoterápia, akupunktúra,  gyógymasszázs

 

Eszes István © 2018 KöszöntőLézer LézerterápiaReumatológia •  SzakrendelésKapcsolatImpresszum

Adatvédelmi szabályzat • Graphic Design by My Arts Desire

footer image footer image