Dr. Podlovics Ágota reumatológus főorvos

A lézerterápia alkalmazása a gyógyászatban

A lézer sugarat két formában használják a gyógyászatban:

  • kemény, vagy sebészeti lézereket operációra,

  • a soft, vagy lágy lézereket gyógyítási tevékenységre. A továbbiakban a lágy lézeres (angol kifejezés: softlaser) kezeléseket mutatjuk be.

A lágy lézerterápia biológiai hatása

Lágy lézerterápiaA lágy lézerterápia kis energiájú (0,5 - 500 mW teljesítmény) infravörös lézersugárral történik mely számos pozitív biológiai hatással bír. A sejteket határoló sejthártyák működését, a rajtuk keresztül végbemenő anyag és energia forgalmat jelentősen javítva a kezelt szövetek regenerációs képességét fokozza. A lágy lézerek sejtkárosodást nem okoznak, segítik a beteg sejtek eredeti funkciójának visszaállítását. Javítják a sejtekben az oxigénellátást, az erek újraképződését,az ellenanyagtermelést, a vérkeringést. Csökkentik a gyulladásokat, az ödémákat. Alkalmazása megindítja az egyáltalán nem, vagy igen nehezen gyógyuló sebek gyógyulását, fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatású. A megnövekedett ellen-anyagtermelés javítja a szervezet általános védekezőképességét. Az ödémacsökkentés révén csillapítja az izom és ínfeszültségeket, így a balesetet szenvedett beteg igen hamar megszabadulhat a fájdalmától.

 

A lézerterápia alkalmazhatósága különböző betegségek gyógyítására

Lézeres kezelésA lágy lézerterápia jól alkalmazható rosszul gyógyuló sebek, fekélyek valamint zárt izom és izületi sérülések kezelésében. Az akut betegségek kezelésére (lumbágó, arcüreggyulladás) elegendő néhány kezelés, egymást követő napokon. A balesetet követően kialakult duzzanatok, fájdalmak már az első kezelés alatt jelentősen csökkennek, sok esetben meg is szűnnek. A hosszú ideje fennálló deformálással, fájdalommal járó krónikus betegségek esetén hosszabb idejű a gyógyulás. Ezek kezelése kuraszerűen, több héten keresztül történik. Egy kezelés ideje betegségtől függően változó, de általában 15 – 20 percet vesz igénybe. Akut esetben a lézerterápiát nagy dózisban, krónikus problémáknál fokozatosan emelkedő mennyiségben használják.

Nincs fájdalom és fertőzésmentes a lézerterápia kezelés

A lézerterápia fájdalom és érintésmentesen végezhető, így nem okozhat sérülést, fertőző betegség nem vihető át más betegre. Nem allergizál, nem okoz sugár- vagy elektromos terhelést, nincs mellékhatása. Egyedül szemünk ideghártyájára, a retinára veszélyes, ezért védőszemüveget használunk. Mivel a lézerterápia semminemű fájdalmat nem okoz, gyermekek is jól tolerálják. Gyermekeknél történő alkalmazásnál fontos a pszichikai hatás, hogy a készülék és maga a kezelés gyors és barátságos. Amerikai lézerszakorvosok vezették be a honlapomon is megtalálható grafika alkalmazását, mellyel a kezelés fájdalommentességére ívják fel a betegek figyelmét.

Kombinálás más terápiás kezelésekkel

A lézerterápia gyógyszerekkel, fizikoterápiával jól kombinálható. Hatására a krónikusan szedett gyógyszerek mennyisége csökkenthető, vagy el is hagyhatók. A 15-20 percig tartó lágylézer kezelés fájdalommentes és többször ismételhető. A lézerterápiának szakavatott kezekben nincsenek mellékhatásai, azonban csak előzetesen kivizsgált beteg kezelhető.

A lágy lézerterápia hatásai

A behatoló lézersugarak kölcsönhatásba lépnek a sejtekben lévő molekulákkal, és gyorsítják a sejtek szaporodását és a sejtek regenerációját, fokozódik a vérkeringés, javul az oxigénellátás.
 
Biológiai hatásai:A lézer hatása az emberi szervezetre
• a sejtszaporodás,
• a sejtregeneráció,
• az immunrendszer fokozása és
• gyulladáscsökkentés.

Klinikai hatásai:
• fájdalomcsillapítás,
• ödéma-csökkentés,
• sebgyógyulás gyorsítása és
• izomfeszülés csökkentése

A lézerterápia alkalmazási területei

  • Sportorvoslás, traumatológia: heves fájdalmak csillapítására, duzzanatok csökkentésére, izomgörcs oldására.

  •  Reumatológia: heveny és tartós gyulladások kiegészítő kezelésére, degeneratív elváltozások okozta funkciózavarok javítására és fájdalmak enyhítésére.

  • Ortopédia: veleszületett és szerzett elváltozások okozta funkciózavarok és az ebből származó fájdalmak csökkentésére.

  • Neurológia: ideggyulladások és fájdalmak, perifériás bénulások, spazmusok, kontraktúrák kezelésére.

  • Fül-orr-gégészet: külső hallójárat gyulladása, dobhártya-sérülések kiegészítő kezelésére, tartós torokgyulladás esetén, krónikus nátha kezelésére, melléküreg-gyulladások kiegészítő terápiájaként.

  • Bőrgyógyászat: hámhiányos állapotok - lábszárfekély, felfekvés -, dermatitisek, ekcémák, akne, égési sérülések, herpes simplex és herpes zooster (övsömör) kezelésére.

  • Fogászat, szájbetegségek: szájnyálkahártya-gyulladás és sérülés esetén, fogínygyulladáskor, traumás szájfájdalmak enyhítésére használható.

  • Bélbetegségeknél nagyon jó hatása van a lézernek végbélberepedések és sipolyok, valamint gyulladt aranyeres csomók kezelésére.

Figyelem: a lézerterápia alkalmazása nem javasolt az alábbi esetekben!

Fontos tudni, hogy a lézeres kezelés nem alkalmazható festékes anyajegy területén, gombás bőrfelületen, a pajzsmirigy környékén, a mell területén, rosszindulatú daganat területén, illetve rákmegelőző állapotot mutató bőrfelületen. Szintén tilos a kezelés ismeretlen eredetű lázas betegség esetén, valamint terhesség alatt az alhason, illetve az ágyéki gerinc területén.
A panaszokat okozó alapbetegség szakorvosi kivizsgálása mindig szükséges a lézeres kezelés megkezdése előtt!

Forrás: Lézerterápia, Ideál Magazin, Wikipedia, Akupunktura.com


· Dr. Podlovics Ágota reumatológus főorvos honlapja ·
· Tel: +36.20.970-5353 ·Email:
reumadoktor@gmail.com ·

lézer, lézerterápia, reuma, reumatológus, derékfájás, hátfájás, csontritkulás, osteoporosis, gyógytorna, lumbágó, fizikoterápia, akupunktúra,  gyógymasszázs

Eszes István © 2018 KöszöntőLézer LézerterápiaReumatológia •  SzakrendelésKapcsolatImpresszum

Adatvédelmi szabályzat • Graphic Design by My Arts Desire

footer image footer image