Dr. Podlovics Ágota reumatológus főorvos

A lézer gyógyászati hatása

Mi a lézer?

LézerA lézer mesterségesen előállított, nagy energiasűrűségű fénysugár. Neve az angol Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation (Gerjesztett sugárkibocsátás általi fényerősítés) kifejezés rövidítése (LASER), a magyar nyelvben lézer formában terjedt el. Az első lézer berendezést az amerikai Theodore H. Maiman fejlesztette ki 1960-ban.

 

 

A lézer fizikai jellemzői

  • A létrejött fény időben és térben koherens, a lézer által kibocsátott hullámok fázisa a sugár minden keresztmetszeténél azonos.
  • A lézer nyaláb keskeny és nagyon kis széttartású nyaláb. A lézer fény nagyrészt párhuzamos fénysugarakból áll, nagyon kis szóródási szöggel. Ezzel nagy energiasűrűség érhető el szűk sugárban, nagy távolságokban is.
  • A lézer energiája kis térrészben koncentrálódik, a lézer fény teljesítménysűrűsége a megszokott fényforrásokénak sokszorosa lehet.
  • A lézer által kibocsátott hullámok mágneses mezejének iránya állandó.
  • A lézer fénye egyszínű. A lézer sugár egy olyan elektromágneses hullám, amely közel egyetlen hullámhosszú összetevőből áll.

A lézerterápia biológiai hatása

A lézerterápia gyógyászati alkalmazhatósága azon alapul, hogy a szövetekbe 35-50 mm mélységbe behatoló lézer hatására Lézerfény

  • javul a helyi vérkeringés,
  •  emelkedik a fájdalomcsillapító hatású endorphin szöveti koncentrációja,
  •  megnő a fájdalomérzékelő és vezető idegi képletek ingerküszöbe,
  •  oldódik az izmok feszülése,
  •  összességében csökken a fájdalom, mivel elősegíti a szervezet saját gyulladásgátló anyagainak termelődését

A lézerterápia alkalmazása fájdalommentes. Más terápiákkal jól kombinálható. Mellékhatás és fertőzés kialakulása nélkül, jó eredménnyel alkalmazható terápia.

Lézerterápia a reumatológiában

A lágy lézerterápia azért kivételes a fizikoterápiás eljárások között, mert hatásaként nem csak a tünetek enyhülnek, de kedvezően befolyásolja az alapbetegség kimenetelét is: a szervezet öngyógyító folyamatainak a beindítására alkalmas. Segíti a sejtregenerációt, csökkenti a gyulladást, stimulálja az immunrendszert, javítja a mikrokeringést. Mindezek eredményeképpen csökken a fájdalom, az ödéma és az izomfeszülés, gyorsul a sebgyógyulás.

Fájdalommentes terápia

A lézerterápia kezelés teljesen fájdalommentes, a beteg legfeljebb egy kis melegséget érez, amikor a kezelni kívánt felületre irányítják a lézert. Nem mellékes, hogy a lézerkezelés többször ismételhető, akut panaszok esetén gyorsítja a gyógyulást, csökkenti a fájdalmat és a gyulladást.

A lézer nem okoz sugár vagy elektromos terhelést, nincs mellékhatása. A kezelés többször ismételhető. A lézerterápia jól kombinálható gyógyszeres, fizioterápiás kezelésekkel. Hatására a krónikusan szedett gyógyszerek mennyisége csökkenthető, vagy akár azok el is hagyhatók.
Heveny betegségek esetén (, mint lumbágó, izomrándulás, ízületi zúzódás, vagy ficam) elegendő néhány kezelés egymást követő napokon. Balesetet követően kialakult duzzanat, fájdalom már az első kezelés alatt jelentősen csökken, sok esetben meg is szűnik. A lágy lézerterápia kezelés a sport sérüléseknél, az akut esetekben látványos javulást hozhat.
A hosszú ideje fennálló deformitással, fájdalommal járó krónikus betegségekesetén természetesen a kezelési folyamat is hosszabb idejű.

Lágy lézerterápia kezelés javallatai mozgásszervi betegségekben

nyaki gerinc, vállövi görcsös fájdalom
hátfájás,(hanyagtartás, csontritkulás, gerincsérv háttérben)
lumbago, ágyéki gerinc panaszok
ideggyulladás (ischias)
vállízületi fájdalom, befagyott váll szindróma
könyökfájdalom
kéz és láb kisízületi fájdalom
sarokfájdalom,bütyökfájdalom
műtétk utáni fájdalom (törések, porckorongsérv műtét)


Lézerterápia kezelés ellenjavallatok

rosszindulatú daganatos betegség
tisztázatlan eredetű betegség
rák megelőző állapotok, festékes anyajegy területének kezelése
pajzsmirigy, endokrin szervek, mell kezelése
gombás bőrelváltozások kezelése
terhességben alhas, keresztcsont kezelése


Lézeres kezelés előnyei

tökéletes lokalizáció
rövid idő alatt rendkívüli hatás
közvetlen és rendszerszerű hatások
mellékhatásként szövetregeneráció biostimulációval
protetizált betegeknél (csípő,térd) is alkalmazható


· Dr. Podlovics Ágota reumatológus főorvos honlapja ·
· Tel: +36.20.970-5353 ·Email:
reumadoktor@gmail.com ·

lézer, lézerterápia, reuma, reumatológus, derékfájás, hátfájás, csontritkulás, osteoporosis, gyógytorna, lumbágó, fizikoterápia, akupunktúra,  gyógymasszázs

Eszes István © 2018 KöszöntőLézer LézerterápiaReumatológia •  SzakrendelésKapcsolatImpresszum

Adatvédelmi szabályzat • Graphic Design by My Arts Desire

footer image footer image